Találkozók a kezelési terv eredményeiről

Szeptember 17-18 periódusban a Vinca Minor Egyesület és a Berecki Magánerdészet közös szervezésében 3 tájékoztató gyűlést tartottak Bereck, Lemhény és Ozsdola településeken az Ojtoz–Ozsdola védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt eredményeiről.
Az eseményeken Para Zoltán-Róbert projektmenedzser ismertette a pályázat során elvégzett munkát és a megvalósításokat, hiszen a projekt során elkészült egy dokumentumfilm az Ojtoz-Ozsdola védett területről és a környező településekről (https://www.youtube.com/watch?v=MaEpcciIRag), valamint létrejött a védett terület weboldala (http://oituz-ojdula.ro/). 32 környezeti nevelési tevékenységet szerveztek a védett terület szomszédságában lévő iskolákban és 8 terepi kirándulást is tartottak a védett területen. A gondnoki munka megkönnyítésére terepi és irodai felszereléscsomagot vásároltak, a gondnoksági csapat tagjai pedig szakmai felkészítőkön vehettek részt.
A projekt eredményeinek minél jobb ismertetése céljából elkészült 500 darab fényképalbum és 500 db szórólap.

Befejeződtek a terepi kirándulások az Ojtoz-Ozsdola természetvédelmi területen iskolások számára

Az Ojtoz-Ozsdola védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt keretén belül október-november folyamán 4 kirándulást szerveztek iskolás gyerekeknek az Ojtoz-Ozsdola védett területre. A kirándulásokon részt vettek a berecki, ojtozi, lemhényi és ozsdolai iskolák diákjai, akik az iskolai oktatás során felhalmozott tudást most a természetben tudták kamatoztatni és elmélyíteni. A kirándulások játékos formában, a gyerekek aktív részvételével zajlottak, melyek során a résztvevők a terület védett fajaival, erdei élőhelyeivel is megismerkedtek.

Ojdula 6

Ojdula 5

Ojdula 4

Ojdula 3

Lemnia 7

Lemnia 6

Lemnia 4

Bretcu 3

Bretcu 4

Oituz 1

Oituz 6

Oituz 7

Befejeződött a környezeti nevelési programsorozat az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület körüli iskolákban

Az Ojtoz-Ozsdola védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt keretén belül október-november folyamán 16 iskolai aktivitást tartottak Bereckben, Ojtozban, Martonoson, Lemhényben, Ozsdolán és Hilibben. A program óvodás, kisiskolás és V-VIII osztályos tanulóknak szólt, amely során a gyerekek az Ojtoz-Ozsdola védett terület természeti értékeivel, változatos élővilágával ismerkedtek.

Gradinita 5

Gradinita3

Gradinita 1

Gradinita 4

Clasa V 5

Clasele I-IV 4

Clasa IV 4

Clasele I-IV 1

Clasele I-IV 3

Clasele I-IV 5

Clasele I-IV

Gradinita 6

 

Környezeti nevelési programsorozat az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület körüli iskolákban – 2019 Október

Az Ojtoz-Ozsdola védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt keretén belül október 21-25 között Bereckben, Ojtozban és Martonoson tartottak környezeti nevelést óvodásoknak, I-IV és V-VIII osztályos tanulóknak. A nevelési programsorozat az Ojtoz-Ozsdola természetvédelmi terület élővilágát, ökológiáját célozza bemutatni.

A Berecki Magánerdészet és a Vinca Minor Egyesület partnerség közös projektjét az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Nagy Insfrastruktúra Operatív Program 2014-2020 keretén belül társfinanszírozza.

Clasa IV 4

Clasa V 5

Clasele I-IV 4

Gradinita 1

Gradinita 4

Gradinita 5

Gradinita3

Az Ojtoz-Ozsdola NATURA 2000 Természetvédelmi Terület című film bemutatója

Teltházas bemutatója volt október 15-én az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület című filmnek, amelyet a Berecki Magánerdészet és a Vinca Minor Egyesület  megbízásából a Rec-Cont film production készített . A film az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 természetvédelmi terület kezelési tervének elkészítése (SMIS2014 kód: 104845) című projekt részeként készült el. Az alábbi linken megtekinthető a film:

https://www.youtube.com/watch?v=MaEpcciIRag

IMG_8765

IMG_8766

IMG_8767

IMG_8758

IMG_8760

Befejeződtek a felmérések

Befejeződött az Ojtoz-Ozsdola természetvédelmi terület értékeinek felleltározása, az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt keretén belül. A munka során az abiotikus környezet és a területfelhasználás módjának felmérése, az erdei élőhelyek leltározása, a nagytestű ragadozók populációinak leltározása, a denevér populációk leltározása, a kétéltű populációk leltározása és a szociális-gazdasági szempontok felmérése történt meg. A kapott eredmények felhasználásával a szakértők elkezdik a kezelési terv kidolgozásához.

IMG_6201

IMG_3927 Myotis mystacinus capturat lg buncarul din spatele bisericii Oituz

Cvadrat 53 poza 2

01_Bajuszvirág

Cvadrat 291 poza 6

Cvadrat 291 poza 2

36319034_2249123581779377_7691308634881392640_n

Cvadrat 291 poza 10

Természetvédelmi területek menedzsmentje kurzus

Április 1-5. között zajlott a Természetvédelmi területek menedzsmentje című kurzus a Hargita megyei Szépvízen, melyen 3 személy vet részt a Berecki Magánerdészet részéről. A kurzus elméleti és gyakorlati részből tevődött össze, melynek során a a résztvevők aktívan bekapcsolódtak a csoportos gyakorlatokba, vitákba.

DSC_6308

DSC_6317

DSC_6335

DSC_6419

DSC_6442

Kommunikáció a Védett Területekért című kurzus

Március 4-8. között zajlott a Kommunikáció a Védett Területekért című kurzus, Brassóban, a  ProPark – Védett Területekért Alapítványszékhelyén. A Berecki Magánerdészet részéről egy személy vett részt ezen a kurzuson.

A kurzus elméleti és gyakorlati részből állt. A kurzus elméleti felében a résztvevők aktívan bekapcsolódtak a megbeszélésekbe és vitákba, valamint a csoportos gyakorlatokba. A gyakorlati rész a Királykő Nemzeti Park Látogatóközpontjában zajlott, ahol a résztvevők tájékoztatást kaptak egy vezetett kirándulás megszervezésének módjáról, egy látogatóközpont rendezéséről, és arról, hogy miként tervezzenek és kivitelezzenek ismeretterjesztő anyagokat.

foto023

foto035

foto040

foto048

A kezelési terv kidolgozásáról szóló első gyűlések

Február 25-én és 26-án Ojtoz-Ozsdola  Natura 2000-es természetvédelmi terület kezelési tervének a kidolgozásáról szerveztek gyűléseket a védett terület szomszédságában lévő településeken. Február 25-én Bereckben és Lemhényben, majd 26-án Ozsdolán tartottak gyűlést, ahová főként az érdekelt feleket hívták meg.

Az események alkalmával bemutatták a védett területet, a projekt célját, a projekt által finanszírozott tevékenységeket, a területen történő biotikus és abiotikus felméréseket, a kezelési terv megírásának módszerét, illetve a projekt várható eredményeit.

Ezen találkozók fő célja az volt, hogy felhívják az érdekelt felek figyelmét arra, hogy a kezelési terv kidolgozása folyamatban van, és ahhoz, hogy az általa hozott szabályozások fenntarthatók és használhatók legyenek, az érdekelt feleknek is szükséges bekapcsolódni és véleményt nyilvánítani.

A gyűlések alkalmával tájékoztató, ismertető anyagokat is kiosztottak: szórólapokat, mappákat, naptárakat és tollakat.

foto002 (2)

foto002

foto005

foto006 (2)

foto006

foto007

foto009

Nagyragadozók felmérése transzektmenti számlálás módszerével

Befejeződött a nagy ragadozók leltározásának első transzektmenti nyomszámlálása az Ojtoz-Ozsdola Natura 2000 védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt keretén belül.

A december 20-i felmérés során sikerült a szakértőknek bizonyítani a nagy ragadozók jelenlétét az Ojtoz-Ozsdola természetvédelmi területen, találtak medve, farkas és hiúz nyomokat is. A felmérés 2 nappal havazás után történt, hogy az állatoknak legyen idejük a helyváltoztatásra, így nyomokat hagyva maguk után a hóban.

Pontosabb eredményekért a szakértők megismételik a felmérést márciusban, ugyancsak a transzektmenti számlálás módszerével.

IMG_8203

IMG_8210

IMG_8192

IMG_8198