Fizikai környezet

 

Domborzat: A domborzat a hegyvidéki zónának megfelelő. A terület 90%-a erdővel borított, a maradék 10%-ot pedig alpesi rétek és legelők teszik ki.

Geológia/Geomorfológia: A terület a Háromszéki-havasok északi részén húzódik. A következő fontosabb hegységeket említjük a védett terület környékéről: Berecki-havasok, alacsony magasságú hegyek, amelyet a Fekete-ügybe ömlő patakok szabdalnak; Fekete Zbojna, Musátó.

Vízrajz: A terület vízrajzát a sugárirányban induló vízfolyások jellemzik, melyek a hegyek mindkét oldalán megjelennek. Így a keletre folyó patakok a Szeret-medencébe tartoznak, míg a nyugatra futó patakok az Olt-medencéhez tartoznak (a Feketeügy vízgyűjtő területe).

A keleti oldalon található völgyek hosszabbak és több is van belőlük. A terület legfontosabb vízei: Ojtoz-patak, Cașin, Kápolna, Kis Orbai, Ozsdola és Almás pataka.

Éghajlat: A terület éghajlata mérsékelt-kontinentális, gyakori szezonális ingadozásokkal. A hőmérsékleti értékeket valamint a csapadék mennyiségét figyelembe véve a védett terület három magassági zónára bontható: a magas hegyvidéki területek, a közepes hegyvidéki területek és az alacsony hegyvidéki területek. Az éves középhőmérséklet 2-6 C közötti tartományban mozog.