Turizmus

Az Ojtoz-Ozsdola  természetvédelmi terület előnyt jelenthet a turizmus, ökoturizmus fejlesztésének, olyan tevékenységek működtetésének, amelyek jelentős bevételt hozhatnak a közösségeknek, illetve újabb munkahelyek teremtésének. Ezáltal hosszútávú és tartósabb fejlődését biztosítják a zónának. A természetvédelmi terület közelében lévő három község, Bereck, Ojtoz és  Lemhény turizmusa fejlett, és rengeteg turisztikai látványossággal rendelkeznek.

Bereckben turisztikai látványosságként megemlíthetjük a Szent Miklós Római-Katolikus templomot, Gábor Áron emlékházat és a Gábor Áron szobrot. Berecktől észak-keletre található az Ojtozi-szoros, előtte pedig a Roman Augustin tábor. A szoros felé vezető úton található az 1899-ben, a magyar Erzsébet királynő elmékére felállított obeliszk.

Ozsdolán működik egy Turisztikai Információs Központ. A látványosságok közül megemlíthetjük: Az első és második világháború emlékére állított emlékmű, Millenáris emlékmű, Római Katolikus templom, Görög Katolikus templom. A helységből több turista ösvény vezet a Kőlik barlanghoz vagy a Piliska-csúcshoz. További információk: http://www.visitojdula.ro.

Lemhény turisztikai látványosságai: Szent Mihály Római Katolikus templom (1510), a Szent Mihály hegyen található egy barokk stílusban épült, római katolikus szerzetesi komplexum. Továbbá találunk egy, a XVI. században épült római katolikus templomot, két dél-észak irányba épült bástyával. A templomot védőfal veszi körül. 1510-ben az épület későgótikus stílusváltozásokat szenvedett, végleges formája 1777-ből származik. A templom gazdag ikonográfiával rendelkezik. Nem utolsó sorban érdemes látni a Rákóczi-harangot, amely 1697-ből származik, 1514-ből megmaradt sírokat, illetve a temető szenteltvíz-tartóját, és a Nepomuki Szent János templomot (1764) (http://www.visitojdula.ro).