Turism

Aria protejată deţine atuuri importante pentru dezvoltarea activităţilor de turism și ecoturism, activităţi ce pot aduce venituri importante comunităţilor locale, prin care se pot crea locuri de muncă  și prin care se poate realiza dezvoltarea durabilă a acestor zone.

În cele trei comune din apropierea sitului Breţcu, Oituz şi Lemnia există un turism dezvoltat, cu multe obiective turistice.

În localitatea Breţcu dintre obiectivele turistice enumerăm: Biserica Sfântul Nicolae, Castrul Roman Augustia, Casa memoriala Gábor Áron, Statuia Gábor Áron.

La nord-est de satul Bretcu se află Pasul Oituz, iar in fata pasului găsim Castrul Roman Augustia.

De-a lungul drumului de la Bretcu in directia pasului Oituz se afla si in prezent clasicul obelisc amplasat în 1899 de catre Oficiul Regal de Stat pentru Costructii in memoria reginei ungure Elisabeta.

În localitatea Ojdula funcţionează un Centru local de Informare Turistică. Dintre obiective turistice enumerăm: Monumentul memorial de primul și cel de-al doilea război mondial, Monumentul Milenar, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică. Din localitate pornesc mai multe trasee turistice spre Peştera Kőlik sau Vf. Pilişka. Mai multe informaţii pe siteul http://www.visitojdula.ro.

În localitatea Lemnia dintre obiectivele turistice amintim: Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, construită în anul 1510; Lângă comuna Lemnia, pe muntele Sfântu Mihail se află un complex monahal romano-catolic, bine conservat, de o rară frumusețe în stil baroc. Este o biserică romano-catolică construită în secolul al XVI-lea, înzestrată cu două bastioane în poziția sud-nord. Biserica este înconjurată de un zid protector. În 1510 clădirea a suportat modicări în stilul goticii târzii. Forma actuală datează din 1777.  Biserica posedă o iconografie bogată, merită văzut și clopotul Rákoczi din 1697, cristelnița cimitirul vechi cu morminte din 1514 Biserica Nepomuki Szent János, datând din anul 1764 (http://www.visitojdula.ro).